Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Technik technologii żywności – przetwórstwo mięsne |
---|---|
Kod: | 314411 |
Synteza: | Kieruje i nadzoruje powierzony mu odcinek produkcji mięsa, wędlin, wędlin podrobowych, konserw, tłuszczy , ubocznych artykułów uboju; dokunej rozliczeń produkcyjnych oraz uczestniczy we wdrażaniu i opracowywaniu nowych technologii. |
Zadania zawodowe: |
nadzorowanie prawidłowości przebiegu cyklu produkcyjnego przez kontrolę obowiązujących parametrów technologicznych; dokonywanie kontroli miedzyoperacyjnych w zakresie zgodności z obowiązującymi normami technologicznymi; samodzielne podejmowanie decyzji w przypadku zakłóceń w produkcji lub zgłaszanie ich przełożonym; organizowanie i nadzorowanie pracy podległych pracowników; rozliczanie ilości zużytych surowców, opakowań i materiałów pomocniczych zgodnie z obowiązującymi normami; prowadzenie dokumentacji produkcyjnej; zapewnianie dobrego zaopatrzenia działu w surowce i materiały niezbędne do produkcji; uczestniczenie w opracowywaniu instrukcji technologicznych oraz noramtywów zużycia surowców i materiałów pomocniczych; uczestniczenie w badaniach związanych z opracowywaniem nowych technologii i asortymentów; nadzór nad podlgłymi pracownikami w zakresie przestrzegania przepisów bhp |